Fortæl det videre!

Maria Strøm Risbjerg, kommunikationsmedarbejder, d. 12. april 2020

Daniel Munk Jensen har i løbet af februar og marts brugt sin tid i Israel, hvor han har fået lov til at lytte til menneskers fortællinger og herefter fortalt dem videre gennem sit kamera. Han er den første, som har afprøvet Israelsmissionens Unges nye koncept ”Storytellers” – et koncept, som er en invitation til alle, der brænder for at lære mere om kommunikation, eller som bare ønsker at lytte til menneskers historier om deres kampe, glæder og tro. Læs med her, og hør hvordan rejsen har sat sine spor i Daniel, og hvordan han har fået et møde med en levende Gud gennem levende mennesker og deres ord.

En usædvanlig kirkegård

I det centrale Jerusalem arbejder en jødisk ældre mand Meir på en kirkegård. Kirkegården er i sig selv ikke noget særligt, men stenmuren rundt om den er dækket af en usædvanlig malerisk mosaik, som strækker sig længere end en fodboldbane. De fletter sig sammen på kryds og tværs og viser Bibelens fortællinger i et væld af former og farver.

”Nogle af historierne er tydelige og andre skal man stoppe op for og undre sig over,” fortæller Daniel og fortsætter: ”Men de er med, fordi de på en eller anden måde er vigtige.”

Meir er den første kontakt, Daniel møder i Israel, og han blev den første af en lang række interessante mennesker, som skulle gøre sit indtryk på Daniel. Kirkegården er åben for besøgende året rundt, og mange bliver betagede af mosaikkernes betydninger. Lige fra Gammeltestamente til fortællingen om Jesus til disciplene, der modtager Helligånden pinsedag og åbenbaringsbogen, der står som afslutningen. Det hele er med.

”Han er virkelig stolt af værket, og han er virkelig glad for, at jeg har lyst til at komme og høre hans historie,” fortæller Daniel og tilføjer: ”Det var på mange måder en fed førstegangsoplevelse, hvor jeg fik lov at interviewe en mand, som bare var åben og glad.”

”Jeg havde aldrig før stået med et kamera i hånden”

Daniel er 25 og studerer til hverdag på 3K (Kristendom, kultur og kommunikation) i Aarhus. Han er selv engageret i kirkeligt arbejde i Indre Mission og i Aarhus bykirke, og er interesseret i kommunikation og historiefortælling. 

I forbindelse med et praktikforløb besluttede han sig for at tage kontakt til Israelsmissionens Unge og høre mere om ”Storytellers” konceptet:

”Jeg ville gerne lære at lave videomateriale. Jeg havde aldrig før stået med et kamera i hånden, men så tænkte jeg bare – nu springer jeg ud i det, og så ser vi, hvad der sker.”

De første to uger af forløbet foregår i Danmark, hvor Daniel blev undervist i kommunikation og basale video-teknikker. Derefter rejste han afsted til Israel for at tale med mennesker om tro og liv for at indfange det på kamera.

Selvom Daniel rejste alene og til tider kunne føle sig ensom, fortryder han på ingen måder, at det endte sådan: ” Det har været fedt at rejse alene. Jeg havde en frihed til at gøre, som jeg ville. Jeg har fået skabt nogle kontakter, som jeg nok ikke ville have fået, hvis jeg havde rejst sammen med andre.”

En kreativ legeplads

Daniel lavede omkring et interview om ugen, og brugte tiden derimellem på redigering og opfølgende snakke. Det var vigtigt for ham, at videoerne skulle præsentere menneskers fortællinger på en så autentisk måde som muligt:

”Målet var, at få deres historie med så præcist som muligt, uden at det er mig, der skal være i fokus. Jeg klippede mig selv helt ud af ligningen,” forklarer Daniel.  

”Det har været en kreativ legeplads for mig. Jeg har kastet mig ud i det med begge ben, og lavet et produkt, jeg har delt med hele verden. Det har været både angstprovokerende og fantastisk på samme tid. Det er hele tiden en læringsproces, og det er vildt at se, hvor meget der er sket fra den første til den sidste video, jeg producerede. Der er stadig ting at lære, men det tror jeg aldrig, man bliver færdig med,” forklarer Daniel med et smil på læben.

Tiden i Israel er ikke udelukkende et godt minde, men også en erfaring Daniel ser sig selv tage med videre i livet:

”Mange organisationer er begyndt at bruge det her medie meget mere end tidligere, og jeg kunne godt forestille mig, at det bliver meget brugbart i mit senere arbejdsliv. Jeg har helt sikkert fået en erfaring, som jeg ikke havde tidligere, og det er jeg meget taknemmelig for.”

Vi har brug for fortællinger, der taler ind i vores egen kontekst

Tænder man for computeren, klikker videre ind på YouTube og taster ordene ”One for Israel” ind i søgefeltet, kommer en særlig kanal frem på skærmen. Her har en håndfuld ildsjæle arbejdet hårdt på at indsamle menneskers troshistorier på film og gøre dem tilgængelige for enhver, der er nysgerrig og har lyst til at se med.

Her har Daniel også fået en aftale om at komme forbi og se deres kontorer, og få et indblik i den måde, de arbejder på.

”De optager vidnesbyrd fra jøder til jøder,” fortæller Daniel og fortsætter: ”Her fortæller de hvorfor, de tror på Jesus.”

Mange videoer på kanalen har over en million visninger, og rummer utallige menneskers vidnesbyrd.

”Folk synes faktisk, at det er interessant at lytte til mennesker personlige fortællinger. Hvorfor tror du på Jesus? Hvorfor kalder du dig selv for messiansk jøde? Eller kristen? Det kan noget, når en fra min egen kultur eller kontekst fortæller og sætter ord på sådanne tanker,” mener Daniel og tilføjer: ”Det kunne være fedt, hvis vi i Danmark blev bedre til at fortælle hinanden om, hvorfor vi tror. Ikke bare inde i kirken, men også dansker til dansker. Internettet er et oplagt og ”sikkert” sted, for man kan bare gå derind mens man sidder i sofaen og kigge på en video og få svar på nogle af de spørgsmål, man kan sidde med.”

Daniel mener også, at hvis vi glemmer at bruge fortællingerne i vores formidling af troen, så går vi glip af noget helt fundamentalt:

”Det giver noget at høre andres historier. Det giver noget hver eneste gang. Jeg er i hvert fald aldrig gået tomhændet bort, når jeg har lyttet til andres personlige tanker og refleksioner. Jesus bruger jo også historiefortællinger, når han skal gøre sit budskab klart. Når vi læser i Bibelen, er det jo også mennesker, der har skrevet deres møde med Jesus ned. Historier er opbyggende for min tro. Når vi glemmer at fortælle dem og bruge dem i vores formidling, så tror jeg, at vi går glip af meget.”

”Folk havde et hjerte for at møde mig”

”Før jeg tog til Israel, oplevede jeg at have en lunken periode i mit kristenliv. Derfor var jeg også lidt spændt på at skulle ned og høre andre om, hvorfor de tror på Jesus, når jeg havde det på den måde. Men det har bare været utroligt spændende og givende,” begynder Daniel.

En af de ting, han særligt står tilbage med, er oplevelsen af at have mødt så mange mennesker, der ville ham det godt:

”Jeg havde slet ikke overvejet, at jeg ville skabe så mange kontakter, som jeg har gjort. Jeg føler virkelig, at jeg har fået oprigtige venner, mens jeg har været dernede. Både dem, jeg har interviewet, men også mennesker, jeg bare har mødt.

Det var meningen, at Daniel skulle have tilbragt to uger mere i Israel, men på grund af covid-19 situationen, måtte han pludselig tage hjem.

”Selvom jeg havde lyst til at blive, vidste jeg godt, at det nok ikke var det klogeste. Det kom så pludseligt, og var svært at forholde sig til,” fortæller han og fortsætter: ”Det gik fra at være noget, man har hørt om, og som man ikke tog så seriøst, til lukkede landegrænser og udgangsforbud.”

Her oplevede han også, at mange af dem, han havde snakket med, kontaktede ham for at høre, om han havde det godt.

”Det var bare virkelig fedt. Folk var oprigtigt interesserede i mig som person. Ikke bare fordi de skulle. Folk havde virkelig hjerte for at møde mig. Det gjorde et stærkt indtryk.”

Du kan følge med i de spændende fortællinger, der bliver produceret af “Storytellers”, lige her på deres Facebook-side.