Skip to main content

Påsken i Jerusalem 

Min oplevelse af påsken er blevet så forandret og forstærket af at opleve den i Jerusalem.

Palmesøndag gik vi ned af oliebjerget ad den vej det siges Jesus red på æslet hvor folk spredte tæpper og palmer. Vi gik i et stort optog og det var vildt fedt at opleve et kæmpe fællesskab mellem så mange forskellige nationer og folkeslag og ikke mindst vores danske/norske fællesskab. Vi gik alle og sang på vores eget sprog og det var så fedt at opleve at folk bare priste Gud. Især en sang gik vi helt amok til (kan des i videoen nedenunder), og det var så fedt. Vores stemmer var i hvert fald godt brugte om aftenen.



Om onsdagen stod den på sedermåltid/påskemåltid på ægte jødisk tradition. Til forretten fik vi hver en tallerken hvor der var 8 elementer på, som skulle symbolisere forskellige ting fra da isralitterne var i slaveri i Egypten og da de udvandrede derfra. Påsken eller pesach handler for jøderne om erindring om deres tid i slaveri i Egypten. Der var blandt andet bitre urter, saltet persille, peberrod, en knogle og et æg. De bitre urter og saltvandet er symbol på den bitre tid og tårerne som blev grædt under slaveriet i Egypten. Desuden spiste vi også usyrede brød, da israelitterne ikke havde tid til at lade brødet hæve, da de skulle ud af Egypten i hastværk. Derfor kalder man også påsken de usyrede brøds fest. Jeg syntes det var helt vild fedt at prøve og det gav så godt mening for mig, især fordi vi også lige har haft undervisning i det. På billede ses forretten med de 8 elementer.

Skærtorsdag var der en fælles gudstjeneste i Redeemer Church for arabisk-, tysk-, og engelsktalende. Endnu engang var det fedt at opleve at selvom vi er så forskellige med sprog og kultur er der en ting vi har tilfælles, nemlig Jesus. Efter gudstjenesten gik vi til Getsemane hvor Jesus blev forrådt og taget til fange. Her sang vi et par sange og der blev læst op fra biblen.

Tidlig Langfredag gik vi via dolo rosa, som er den vej Jesus gik med korset inden han skulle korsfæstet. Undervejs stoppede vi ved mange stationer hvor der blev læst op fra biblen og vi sang nogle sange. Det var stærkt! I Danmark har jeg altid forbundet denne dag med tristhed, da Jesus bliver dræbt og korsfæstet og havde regnet med at mange ville græde på via dolo rosa. Nu hvor jeg er her, oplever jeg ikke tristheden i så høj grad, da jeg fandt ud af at Langfredag på engelsk hedder “Good friday” og det satte virkelig nogle tanker igang. Nemlig at det er en god fredag fordi Jesus dør for vores lidelser og genopstår efter 3 dage. Jeg blev i stedet fyldt af stor taknemlighed.

Her ses et billede fra morgenandagten på oliebjerget.
Endnu tidligere påskemorgen tog vi til oliebjerget og gjorde det sidste klar til morgenandagten. Det var så hyggeligt og stemningsfuldt på trods af en kold morgen. Efter en god morgenandagt og en flot solopgang var der morgenmad og kaffe. Klokken 11:00 var der stor opstandelsesgudstjeneste i gravhaven for hele Skandinavien. Der var en helt vild god stemning og vi sang et par lovsange, deriblandt “graven er tom Jesus lever nu”. Det var så fedt og det blev virkeligt, at Jesus stod op fra de døde og graven nu er tom. Jeg blev så fyldt af glæde og taknemlighed og det var en perfekt afslutning på en perfekt dag.

Min påske er blevet så forstærket ved at have oplevet den her i Jerusalem da det bliver mere virkelighedsnært og at man selv oplever de steder hvor begivehnderne fandt sted. Jeg er så taknemlig for at have denne oplevelse med i bagagen og taknemlig for Jesus død og opstandelse.