I 3. Mosebog kapitel 23 finder vi bestemmelser om sabbatten og de tre valfartsfester, påske, pinse og løvhyttefesten. Desuden nævnes to andre fester, nytårsdagen og den store forsoningsdag. Endelig er der tempelindvielsesfesten, som først fejres fra det 2. århundrede f. Kr. og derfor ikke omtales i Det Gamle Testamente. Men fra Joh 10 ved vi, at festen blev fejret på Jesu tid. Af de syv fester, er den, som fejres en gang om ugen, nemlig sabbatten, den vigtigste.

Den jødiske kalender tæller årene fra verdens skabelse. 2016 svarer til således til 5776. Det jødiske år er et måneår, hvilket betyder, at en ny måned starter, når en ny måne viser sig. To af de vigtigste fester, påske og løvhyttefest, fejres den 15. i måneden, altså ved fuldmåne. Festerne rummer ofte flere lag. Dels følger de årets rytme og er derfor høst og landbrugsfester. Men de er også historiske til minde om Guds store gerninger med sit folk.

Jesus fejrede sabbatten og de jødiske fester. Ved flere lejligheder taler han om sig selv og sin gerning i lyset af festerne. Derfor vil et større kendskab til festerne også give en større forståelse af Jesus, som opfyldelse og fuldendelsen kendskab til af Guds frelseshandlinger i sit folk.

I menuen til højre kan du læse mere om, hvordan du kan feste med os.